Eén van de blikvangers op het 54e Provinciale Veeprijskamp was Westelfolk vzw.

 
Dit is een groep liefhebbers van folk en folklore uit de Kempen die zich voornamelijk bezighoudt met het opwaarderen, bouwen en bespelen van oude folklore instrumenten als de trekzak, Vlaamse doedelzak, hommel, draailier en fluit.

In 2005 waren er enkele mensen die trekzak wilden leren bespelen onder wie 2 jonge meisjes die vervolgens naar Leuven trokken. Daar kwamen ze in contact met CMB-Puurs waar ze het instrument leerden bouwen. Via via kwamen ze in contact met Erik en samen richtten ze Westelfolk op in Westerlo.

Overtuigd van het belang van het opwaarderen van oude folklore-instrumenten begonnen ze zich verder te verdiepen in onze geschiedenis. Zo kwamen ze tot de ontdekking dat de draailier ooit het meest verspreidde instrument in onze contreien was van 1900 tot 1920.

Het werd de ‘piano van de boerderij’ genoemd die voornamelijk door de boerin en haar dochters werd bespeeld op de lange winteravonden. Dit instrument geraakte vervolgens verspreid van Scandinavië tot Hongarije en van Frankrijk tot in Amerika. In Scandinavië wordt het nu nog als begin-instrument gebruikt in de scholen, zoals ze bij ons de blokfluit leren bespelen.

De leerlingen, en ook muzikanten van buitenaf, komen iedere maandagavond samen in een heus eigen folkcafé, de Folksolder, waar men gezellig samen muziek maakt onder het genot van een goed glas. Ieder brengt zijn eigen instrument mee. Hieruit ontstaan groepen die heuse optredens verzorgen aan rusthuizen, jaarmarkten… in binnen en buitenland. Zo gaat één groep elk jaar naar Carcassonne.

Vanaf september start ook een kinderafdeling  vanaf 6 tot 12 jaar. Dit is werkelijk uniek voor heel Vlaanderen. Saskia zal zich bezighouden om de kinderen met de suzukimethode te leren spelen, dezelfde manier zoals men zijn moedertaal leert.

Tekst en foto's : Anita Campforts / Nnieuws